Om racen

Coton de Tulear, også kaldet Bomuldshund, er en lille hvid selskabshund. Hunden er en legesyg, kærlig og intelligent race med et muntert væsen og nem at træne f.eks. til agility eller cirkusartisteri. Dens øjne er mørke og runde og hunden har et livligt og intelligent udtryk. Coton de Tulear er omkring 23-28 cm høj i skulderhøjde.

Dens pels, som er et af de mest betydningsfulde træk ved hunden, er lang, blød, tæt, hvid og med bomuldsagtigt struktur. Eftersom hunden ikke har underuld, og derfor ikke danner dén skæl, som ofte er årsagen til allergisk reaktion, findes der allergikere, som kan tåle denne race.

I Danmark og Europa er pelsen mest hvid, mens racen i USA ofte ses med hvid pels med grå eller brune pletter.

Coton du Tulear stammer oprindeligt fra havnebyen Tulear (nu Toliara) i Madagaskar. Cotonens forfædre blev medbragt som skibshund ombord på piratskibe til Madagaskar i det 16. og 17. århundrede, hvor Madagaskar var et tilflugtssted for pirater. Hvorvidt coton de Tulear i deres egenskab som skibshunde skulle fange rotter på skibene, være godt selskab på de lange rejser eller måske taget med fra andre skibe som bytte, er der ingen der ved.

Hunden blev som race godkendt omkring 1970 og ankom til Danmark omkring 1990.

Coton de Tulear er i øvrigt Madagaskars nationalhund og racen blev hædret med et frimærke i 1974. På frimærket ses en trefarvet Coton.

Ovenstående er hentet fra følgende kilder:
Wikipedia (engelsk): Coton de Tulear
Wikipedia (dansk): Coton de Tulear
Dansk Kennel Klub: Om Coton de Tulear (pdf)

Endvidere findes en bog på dansk om Coton de Tulear racen: Coton de Tulear – Bomuldshunden fra Madagaskar af Christina B. Møller. Bogen har sin egen hjemmeside her: Bogen om Coton de Tulear

2 kommentarer til Om racen

 1. Malene skriver:

  Hej Vi søger en bomuldshund (tæve), vi er en familie på 4 bestående af mor, far og 2 drenge på 7 og 10 år. Vi bor i hus med stor have i Ballerup. Den kommer ikke til at skulle være alene hjemme. Vi har haft hund i 13 år en labrador /bordercollie.
  Vi håber at høre fra jer… hilsen Malene.

 2. Gunhild Mathilde Petersen skriver:

  Kære Lily og Torben.
  Vi er på udkig efter en bomuldshund, har I stadig salg? Vi bor i Sjørring, er en familie på 4, mor, far, Carl 9 år og Ingeborg på 11.
  Vi savner en legekammerat til børnene, en skøn selskabelig hund.
  Kærlig hilsen Gunhild Mathilde Petersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *